El dissabte 6 de maig, a l’Espai la Flama, ha tingut lloc la presentació a Castelló dels Comitès per a la Unitat Obrera (CUO), en un acte públic organitzat pel PCPE i els CJC.
Ha presentat l’acte Alejandro Fas, Responsable Polític dels CJC a Castelló. A continuació han intervingut Santiago Castillo, Responsable de Moviment Obrer del PCPE a Castelló i dos responsables del CUO de l’Alacantí, els companys Javier Esteban i José Barril, Responsable de Moviment Obrer del Comitè del País Valencià del PCPE.
En les seues intervencionshan exposat el que signifiquen els CUO, un projecte impulsat inicialment pel PCPE per a ajudar a superar la fragmentació de la classe obrera i fomentar la consciència de classe i la unitat i solidaritat obrera, que no són un instrument del PCPE ni de cap força política o sindical, sinó un instrument de la classe treballadora per a la classe treballadora.
Entre les idees exposades està la crítica al Pacte Social i la necessitat de combatre aquesta estratègia, pels seus efectes negatius comprovats en dècades de retrocessos i pel que que suposa de destrucció de la consciència de classe.
També la necessitat de recuperar els sindicats com a instrument al servei de la nostra classe, no com a intermediadors en la lluita entre el capital i el treball, no com a el que es coneix com a «agents socials». En el sindicalisme que es proposa, l’assemblea de treballadores i treballadors ha de jugar un paper fonamental. Els CUO no suposen la negació del sindicalisme, sinó una aposta per la unitat de classe per damunt de les sigles sindicals concretes i perquè aquestes organitzacions, fonamentals per a la lluita obrera, funcionen amb un veritable caràcter de classe.
Es va plantejar com avui l’acció sindical que es fa està a la defensiva i sense la participació real dels i les afectades; un sindicalisme basat en sindicalistes professionals que signen convenis que justifiquen en que, si no s’hagueren signat, les coses serien encara pitjors; una dinàmica negativa ambla que cal acabar.
En les intervencions va quedar clar que els CUO no són un sindicat, no té ni vol tindre delegats a les empreses i, per suposat no aspira a rebre subvencions estatal ni tampoc alliberats.
Idees com la necessitat de la recuperació de l’internacionalisme i la necessitat de la lluita en el plànol ideològic cultural, des d’una perspectiva de classe, han aparegut també en les exposicions.
Els companys del CUO de l’Alacantí han exposat també les seues experiències de participació en les lluites laborals de la seua comarca, on la presència del CUO ha estat positiva per a l’obtenció de victòries.
Després de les intervencions, ha tingut lloc un llarg i intens debat. Ara la tasca es posar en peu un CUO que puga jugar a les nostres comarques el paper que l’experiència de l’Alacantí i altres ens ha mostrat.
Comentarios recientes