26 de juliol: festa de la rebel.lia nacional de Cuba

Sep 9, 2017 | Catalunya

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i la seva Joventut (J-PCPC) saludem calurosament a l´ heroic poble cubà i al seu govern revolucionari amb motiu de la celebració del 26 de julio.

L´assalt de les casernes  del Moncada i Carlos Manuel de Céspedes van servir de fita a una de les majors gestes que un poble pot emprendre: la de la seva emancipació. I el poble cubà, experimentant ja en batalles alliberadores anteriors, va complir exemplarment amb aquest objectiu i el segueix complint actualment, doncs encara té que fer front a un criminal bloqueig econòmic, comercial i financer imposat per la major potència imperialista, els EEUU, des de 1959.

Aquest 26 de juliol ha de tenir una significació especial, doncs és el primer que es celebra sense la presència física del Comandant Fidel Castro . No obstant, el seu pensament està més viu que mai, doncs la Revolució Cubana és obra seva i és aquesta Revolució la que fa que una illa a noranta milles de l´imperi s´elevi com un far per a la classe obrera internacional.

Una Revolució que es distingeix per les enormes conquestes socials per part del poble cubà, per l´exèrcit de metges que s´escampa per diversos països i árees de catàstrofes, pel seu internacionalisme proletari.

Els i les comunistes del PCPC i de la seva Joventut ens reafirmem en aquesta efemèride en el nostre suport a la Revolució Socialista de Cuba.

26 de Juliol a Catalunya

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) hem participat en la Festa del 26 de Juliol organitzada per Defensem Cuba a Rubí que es va realitzar el dia 22 de Juliol.

 L´acte va comptar amb la presència de Pedro Trigo, integrant del comandament que va assaltar la caserna del Moncada on un del seus germans va caure assassinat. Igualment cal destacar la presència dels cònsols dels països de l´ALBA: Cuba, Veneçuela, Nicaràgua i l´Equador. També va participar l´ambaixador de la República de Nicaràgua Carlos Antonio Midence.

La xerrada va tractar sobre la figura del Comandant Fidel Castro que va ser abordada des de vàries perspectives com la que va desenvolupar Gustavo de la Torre, membre de l´Associació de Cubans a Catalunya i altres membres de Defensem Cuba. La vessant humana, com a guerriller, com a constructor d´utopies, com internacionalista i com a dirigent revolucionari, fou explicada pels diversos ponents.

El Cònsol de Cuba, Fabio Álvarez  va reivindicar la vigència del pensament de Fidel i de la Revolució Cubana. Va denunciar el bloqueig genocida que els EEUU mantenen contra Cuba i l´ocupació militar del centre de detenció il.legal i de tortura en el territori ocupat per la Base ianqui de Guantánamo .

Seguidament el cònsol de  Veneçuela Ricardo Capella va agrair les mostres de solidaritat amb el seu poble i amb la Revolució Bolivariana i va denunciar l´ intent de cop d´estat permanent de l´anomenada “oposición” , amb suport estranger.

El Cònsol de l´Equador, Luis Valenzuela va explicar el difícil moment en que es troben els processos progressistes a l´ Amèrica Llatina i va manifestar el seu convenciment, que a l´igual que la Revolució cubana va resistir i avançar  en les conquestes socials, Equador resistirà , a l´igual que Veneçuela i els països de l´Alba.

L´Ambaixador de Nicaràgua, Carlos Antonio Midence, va reivindicar la Revolució Sandinista i els  processos d´integració llatinoamericans, agraïnt l´ oportunitat que el moviment de solidaritat li va oferir.

Al final, es va llegir una declaració de Defensem Cuba en suport i solidaritat amb la Revolució Bolivariana, una altra en solidaritat amb la companya Belén Montes, presonera als EEUU. Tanmateix es va llegir un manifest del Comitè Europeu de Solidaritat amb la Revolució Sandinista.

La Festa va seguir amb la lectura de poemes, cançons revolucionaries i un sopar cubà per més de 200 persones. L´acte va finalitzar amb un concert de música a càrrec del grup Angelitos Negros.

Sempre es 26!

(Entrant a defensemcuba.blogspot.com hi ha la crònica complerta de Defensem Cuba).

26 de Juliol  a Cuba

A Pinar del Rio va tenir lloc l´acte central per la celebració del Dia de la Rebel.lia Nacional. En el discurs del Vicepresident de Cuba José Ramon Machado Ventura, històric dirigent de la Revolució va assegurar que el rumb de la Revolución està traçat, comptem amb documents programàtics que fixen  l´abast dels canvis que continuarem amb l´objectiu d´aconseguir un socialisme pròsper i sostenible.

Va recordar que en aquest 64 aniversari de l´assalt a les casernes del Moncada i Carlos Manuel de Céspedes és el primer sense Fidel Castro però no per això no ha deixat d´estar present la seva imatge, la seva obra i el seu exemple.

Machado Ventura va donar diverses xifres  sobre els gran èxits socials: salut, educació.. que ha aportat la Revolució Cubana a la província de Pinar del Rio (que havia estat la ventafocs de Cuba.).

Al referir-se a Veneçuela, i encara que no ho va mencionar expressant, Machado Ventura va al.ludir a una notícia publicada des de Miami al diari Financial Times arran de la visita a Cuba del presidente de Colòmbia, Juan Manuel Santos, suposadament per proposar al seu homòleg Raúl Castro mediar en aquest país. Machado Va afirmar que Cuba mai ha fet ni farà cap ingerència en els assumptes interns de cap país i en conseqüència demanava el respecte al poble de Veneçuela, a les decisions del seu govern legítim  i a la sobirania de la nació.

Segons Machado Ventura, aquesta situació és una “guerra no convencional” a la que s´ha sumat el Govern del president dels EEUU, Donald Trump, a l´amenaçar amb sancions econòmiques unilaterals al Govern de Maduro,  proposta que compta amb el “menyspreable” suport del secretari general de l´ OEA, Luis Almagro.

“Qui intenten des de l´exterior donar lliçons de democràcia i drets humans mentres alenten a la violència colpista i el terrorisme tenen que treure les seves mans d´aquesta “, va asseverar Machado Ventura en el seu discurs en l´ acte, al que van assistir uns 10.000 convidats, entre ells el Presidente Raul Castro, que no va intervenir.

(Es pot veure el discurs complert de Machado Ventura en video a Granma.cu)

 

PCPC