Crónica de la representación de “Un fantasma recorre Europa”

Dic 6, 2018 | Catalunya, Catalunya

Dissabte 01 de desembre, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) va celebrar el darrer acte d’homenatge al bicentenari de Marx d’aquest 2018.

A l’Ateneu Popular 1r de Maig es va representar l’obra de teatre Un fantasma recorre Europa, a càrrec del Grup de Teatre Ramon Casanellas, dirigida per Maria Donoso (Actriu i Directora d’Arts Escèniques), escrita per Xavier Padullés (Professor de l’Institut del Teatre i Doctor en Història) i coordinada per l’activista cultural Vicenç Armero.

Un fantasma recorre Europa s’inicia precisament amb aquesta famosa frase del Manifest Comunista de Karl Marx (document encarregat per la Lliga Comunista al barbut de Tréveris) iniciant així un periple que no es tanca en un principi ni en un final dramatúrgic.

L’èxit de la representació va ser total. D’una banda, l’actuació, la direcció i la dramatúrgia van ser impecables; la posada en escena, neta i senzilla. El missatge que va despendre l’obra, clar i meridià. El repàs a la teoria i pràctica marxista, les contradiccions dels processos revolucionaris, l’humor, la ironia i, a voltes el sarcasme amb el qual els 7 actors i actrius ens van sorprendre, no va deixar ningú indiferent, i fins i tot, es va assolir el seu poc amagat objectiu d’engrescar al públic a participar d’alguna manera a l’espectacle.

Talls de vídeos, d’anuncis de la TV, música i el·lipsis temporals….en 45 minuts es va aconseguir posar de manifest la gènesi, vigència i pràctica del pensament marxista, tant en el mateix Marx com els seus hereus i successors: Lenin, Alexandra Kollontai, Rosa Luxemburg, Gramsci o Shankara, per posar exemples concrets, van ser presents…”no hi ha teoria sense praxi i viceversa”.

També val a dir que després de la representació, es va fer una breu ressenya del com i per què de l’obra, explicant Xavier Padullés i Vicenç Armero que “la intenció de la mateixa es remoure consciències i tornar a presentar cultura i art al servei de la classe obrera, al servei de la Revolució socialista que s’ha d’organitzar”. Per tant, aquest grup de teatre es va posar i es posarà “al servei del Partit Comunista, dels marxistes-leninistes catalans que sou el PCPC i la seva Joventut”.

Amb una intervenció final del Secretari General del PCPC, Enric Lloret, es va fer un petit homenatge a la Directora, Maria Donoso, al dramaturg Xavier Padullés i al coordinador Vicenç Armero.

Enric Lloret aprofità el moment per reivindicar la vigència de Marx, tal i com l’espectacle havia mostrat; a organitzar-se i organitzar la classe obrera i els sectors populars en assemblees on tothom hi pugui dir la seva i posar en pràctica els acords presos, oferint espais organitzatius i debat ideològic als treballadors i treballadores per tal de seguir la “guia per a l’acció” que és el marxisme segons Lenin.

Es va reivindicar el 1917, del qual es compleix en aquestes dates el 101 aniversari.Es va fer una forta defensa dels avenços socials i polítics dels països socialistes, especialment la URSS, que va ser capaç d’establir el dret d’avortament el 1920, enviar la primera dona a l’espai i també el primer home, que va tenir la primera dona ministra de la història (A. Kollontai), dotar de seguretat social, feina fixa, estudis universal gratuïts, llar, drets laborals i transport a tot el poble…quan tan sols uns anys abans, al 1917 era un país semi feudal i semi colonitzat a les ciutats industrials per potències estrangeres, que va patir una guerra civil impulsada pel feixisme i la reacció capitalista i posteriorment una invasió nazi amb 20 milions de soviètics morts a la segona guerra mundial.

El far d’octubre també va guiar la República espanyola en alguns aspectes, sobretot a l’entorn del PCE i del PSUC. I es va recordar que la URSS va ser l’únic país del món en ajudar a l’Espanya antifeixista i democràtica, seguint les instruccions de la teoria del Front Popular llençada per Dimitrov a la Komintern.

Cal ressenyar, finalment, la enorme acceptació d’aquesta jornada proposada pel PCPC. Més de 125 persones van deixar petita la sala d’actes de l’Ateneu Popular 1r de Maig, fent d’aquest dia també un èxit total de públic.

Seguim a la lluita pel socialisme!

Seguim organitzant el demà!

Àrea de Moviment Popular del PCPC

02/12/2018