[País Valencià] Pel tancament total i immediat de la Central Nuclear de Cofrents

Mar 2, 2021 | País Valencià

Dimecres passat 17 de febrer un Ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) celebrat en sessió telemàtica va informar favorablement la pròrroga de l’explotació de la Central Nuclear de Cofrents, situada a la comarca de La Vall de Cofrents-Aiora del País Valencià, per un període de quasi 10 anys, fins al 30 de novembre de 2030. L’autorització actualment vigent expira el pròxim 20 de març. Si bé el protocol assenyala que correspon a l’així anomenat Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic l’aprovació definitiva, es tracta d’una mera formalitat burocràtica perquè aquesta pròrroga obeeix a un calendari prèviament pactat pel Govern d’Espanya amb Iberdrola, propietària al 100% de la instal·lació.  

El doble joc que caracteritza a la socialdemocràcia i a les forces oportunistes ara governants tant en l’àmbit central com al País Valencià, explica la hipocresia de PSOE, Compromís i Unides Podem, que en 2017 van acordar en Les Corts valencianes sol·licitar el tancament de la Central Nuclear de Cofrents una vegada finalitzada l’autorització que, no obstant això i sense gens de vergonya, el Govern central de coalició PSOE-UP es disposa ara a renovar.  

Iberdrola, propietària absoluta de la Central Nuclear de Cofrents, va obtindre en 2019 un rècord històric de beneficis amb 3.406 milions d’euros, un 13% d’increment respecte a 2018. I, malgrat la pandèmia de la COVID-19, es preveu que en 2020 bata el seu propi rècord amb 3.597 milions d’euros de beneficis.  

El PCPE MANIFESTA que la resolució dels gravíssims problemes socials i mediambientals associats a la gestió capitalista de recursos i instal·lacions només és possible amb la nacionalització de tot el sector energètic sense contraprestacions després de dècades de saqueig de recursos públics i d’una clientela captiva. 

El PCPE DENUNCIA com a negligent la decisió de prorrogar per 10 anys l’autorització per a l’explotació de la Central Nuclear de Cofrents, únicament amb l’objectiu d’incrementar els ja escandalosos beneficis del monopoli Iberdrola. 

El PCPE EXIGEIX el tancament total i immediat de la Central Nuclear de Cofrents i de la resta d’instal·lacions nuclears en l’Estat espanyol. 

PEL TANCAMENT TOTAL I IMMEDIAT DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTS! 

PER LA NACIONALITZACIÓ DE TOT EL SECTOR ENERGÈTIC! 

NUCLEARS?, NO GRÀCIES! “